مشاهیر و مفاخر مهریز

بدون تردید در هر جامعه ای کسانی که طلیعت و هستی خود را جهت حفظ و حراست از کیان و مرز و بوم میهن خود صرف نموده اند، همواره از مفاخر آن جامعه به شمار آمده و از شأن و جایگاه والایی برخوردارند.

 

 شهید میرزا محمد زارع زاده مهریز 

شهید عزیز میرزا محمد زارع زاده مهریز فرزند اکبر در سال 1357 با خانواده اش به یزد آمد. وی در دوران انقلاب در فعالیت های سیاسی شرکت داشت. زارع زاده در هنگام تصرف ساختمان ساواک یزد مورد اصابت گلوله قرار گرفت و به شهادت رسید. وی نخستین شهید شهرستان مهریز به شمار می آید.

 

 میرزا محمد تقی میرک آباد 

وی از جمله مراجع تقلید بوده که فتوای فقهی نیز میداد. ایشان در حدود سال 1240 هجری شمسی می زیسته و همچنین امام جماعت مسجد میرچخماق و مدرس مدرسه خان یزد را نیز بر عهده داشته است.

 

 حاجی صدرالدین 

وی در ابتدا به علوم ظاهری اشتغال داشت تا اینکه به زیارت بیت الله الحرام مشرف شد. پس از بازگشت از سفر حجاز، یثرب و قدس خلیل شروع به آموزش تصوف کرده و به مهارت بسیاری در علوم هیأت دست یافت. در آن زمان بود که دشمنان به او خدعه زدند، بنابراین از مردمان کناره گرفت و به طرف مهریجرد (مهریز) رفته و در کوه خورمیز مقیم گشت. امیر یوسف خلیل، حاکم یزد به خدمت او رفت و چهارطاقی را جهت سکنی وی بنا نمود.

 

 ابو سهید محمد بن احمد مهریزاد 

نخستین مرد اصیل و فاضل جلیل بود که در قرن چهارم و پنجم در یزد به رتبه شیخ الاسلام رسید. وی سلسله مهمی از اقطاب و مشایخ را ایجاد و سر سلسله آنان واقع شد. وی را از دودمان انوشیروان شمرده اند و چنین مفهوم است که از دوره مهرنگار دهتر انوشیروان بانی مهریز بوده است.

 

 آخوند ملاباقر (آشیخ محمد باقر مقدسی) 

وی از جمله مدرسین برجسته دروس حوزوی و نمونه بارزی در زهد و تقوی بوده است. محل تولد وی محله منگاباد مهریز و مدت عمرش متجاوز از یک قرن بوده است.

 

 حجت الاسلام و المسلمین حاج شیخ عبدالکریم حائری مهریزی 

وی در سال 1297 هجری شمسی در محله استهریج شهر مهریز متولد گردید. تحصیلات مقدماتی را نزد پدر خود در شهر مهریز فرا گرفت، و جهت ادامه تحصیل علوم دینی عازم حوزه علمیه یزد گردید و دروس فقه و اصول را در محضر اساتید بزرگواری چون مرحوم جاج شیخ غلامرضا فقیه خراسانی، آیت الله حاج شیخ احمد علوی، آیت الله کازرونی و آیت الله شهید صدوقی فرا گرفت.

 

 حجت السلام و المسلمین علی برهان 

وی فرزند شهید حاج شیخ محمد حسین برهان، در سال 1319 هجری شمسی در شهر مهریز متولد شد. وی پس از طی تحصیلات مقدماتی وارد حوزه علمیه یزد شد و مقدمات و بخشی از سطح را نزد بزرگانی چون سید علی ممحمد علاقه مند، حاج شیخ جلال عمومی و سید علی محمد کازرونی فرا گرفت.

 

 استاد محمد رضا حکیمی 

محقق، نویسنده و شاعری پرتوان می باشد که در سال 1304 هجری شمسی در مهریز متولد شد. پدر وی مرحوم شیخ عبدالوهاب می باشد که در قبرستان آسیاب زیگ مهریز مدفون است. این نویسنده بزرگ، تدوین کننده کتب دکتر علی شریعتی به سفارش خود ایشان می باشد.

 

 عبدالکریم حبیبیان 

وی فرزند میرزا جواد از جمله اولین معلمان مهریزی می باشد که در سال 1302 هجری شمسی در مزویر آباد مهریز متولد شد. و پس از تحصیلات مقدماتی در مهریز در مدرسه دینیاری یزد، کلاس نهم را به پایان رسانید و در سال 1329 هجری شمسی برای تدریس در آموزش و پرورش استخدام و ضمن تدریس، موفق به اخذ دیپلم دانشسرا گردید.

 

 دکتر جلیل بهارستان  

وی در اوایل دهه 1320در روستای هنزاء از توابع شهرستان مهری به دنیا آمد.ایشان پس از طی تحصیلات مقدماتی در یزد، جهت انجام تحصیلات عالیه به تهران اعزام شد و در رشته مدیریت آموزشی تا مقطع دکتری به ادامه تحصیل پرداخت که بخشی از آن را د خارج کشور بوده است.
نامبرده پس از تاسیس دانشگاه یزد با دعوت آقای دکتر جلیل شاهی ریاست محترم دانشگاه، به زادگاه خود بازگشت و در مجتمع علوم انسانی این دانشگاه مشغول به تدریس شد.

 

 حسین نجاریان 

وی متخلص به سالک، متولد روستای هنزا شهرستان مهریز در سال 1333 هجری شمسی است. وی سرودن شعر را از نوجوانی آغاز کرد. و بیشتر سروده های او در قالب غزل با درون مایه سبک عراقی است.

 

 دکتر سید خلیل فروزان نیا 

وی متولد 1344 هجری شمسی در محله منگاباد مهریز می باشد. ایشان پس از اخذ دیپلم از دبیرستان آیت الله کاشانی مهریز، در رشته پزشکی از دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد فارغ التحصیل شد. نامبرده توانست ابتدا تخصص جراحی قلب را در دانشگاه علوم پزشکی تهران و دوره فوق تخصص را در کشور انگلستان با رتبه برتر بگذراند.

 

 دکتر علی مهریزی 

وی در سال 1304 هجری شمسی در محله بغداد آباد مهریز متولد شد. وی که مقیم ایالت مونتانای آمریکا است، پس از تحصیلات مقدماتی در یزد، درجه دکتری پزشکی را از دانشگاه اصفهان دریافت کرد.

 

 میرزا حسن حبیبیان 

وی قبل از شروع جنگ جهانی اول طبیب کل شهر مهریز بود، و به روش های قدیمی و با داروهای سنتی، بیماران خود را معالجه می کرد که بعضی از این داروها را خود فراهم می نمود.ایشان کتابهایی از معلومات و مکشوفات و تجربیات خود نوشت که بعضی از آن ها در دسترس نیست.

 

 حاج حسینعلی محمودی 

وی در سال 1286 هجری شمسی در مهریز به دنیا آمد. خدمات 20 ساله اش در تعمیر و مرمت خرابی ها و کاشی ها ی مسجد جامع کبیر یزد از جمله اقدامات ارزنده وی است. نامبرده پس از انتقال به تهران به کارشناس رسمی وزارت دادگستری و به عنوان مسئول بناهای تاریخی و باستانی و اماکن مقدسه کل ایران منصوب می شود. همچنین خدمات وی در تعمیر و مرمت خرابی های کاخ گلستان و آئینه کاری های آن که چندین سال به طول انجامید نیز قابل توجه بود و مورد نظر واقع شد.

 

 ملا محمد تقی مهریزی 

وی متولد سال 1190 هجری شمسی است. ایشان پس از تحصیلات مقدماتی، چند سال از محضر ملاعلی هدایی معروف به ملا آقا بابا به فراگیری علوم اسلامی پرداخت. ایشان در خوشنویسی متبحر بود و کتابهای متعددی از جمله: جامع الشواهد، زادالمعاد، صحیفیه سجادیه، من لا یحضره الفقیه، جامع المقدمات، فالنامه امام جعفر صادق(ع)، بخشی از تفسیر قرآن، شرح نصاب، زادالمعاد و تجوید منظومه را به خط خود کتابت کرد.

 

نظری بنویسید...
شما به سایت وارد نشده اید
یا ارسال به عنوان یک مهمان
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • این نظر منتشر نشده است.
    سید · 1 سال پیش
    سلام
    نمیدونم آیا نویسنده از تاریخ مهریز بزرگانی چون آیت الله سریزدی, اقاسید علیشاه , حاج سیدباقر حسینی منش , آخوند ملا محمد حسین , سید رضا حسینی نسب ,حاج سید محمد رضا طباطبایی و فروزانمهر ...اینا را نمیشناسه یا ازروی حب و بغض و...محله گرایی اقدام به نوشتن کرده ؟؟؟؟
    والله اعلم
  • این نظر منتشر نشده است.
    احمد ابویی · 2 سال پیش
    درود بر شما
    آقای حسینی به نکته خوبی اشاره کردند . آقای حسین حاجی محمدی از معلمان روشنفکر ، باسواد و دلسوز بودند که به ما دانش آموزان قدیم مهریز بسیار آموختند . ایشان علاوه بر درس ، زندگی و خوب اندیشیدن را به ما یاد داد .

    روح آن مرد شریف شاد
  • این نظر منتشر نشده است.
    حمیدرضا حسینی · 2 سال پیش
    معلمان برتر و قدیمی که مایه افتخار بودند را نام نبرده اید.
    مثلا مرحوم ناصر که به ناصری مشهور بود از نخستین معلمان مهریز و بسیار تاثیرگذار بود
    یا از نسل شاگردان ایشان مرحوم حسین حاجی محمدی که قریب به ۸۰ درصد معلمان کنونی یا باواسطه یا مستقیم شاگرد ایشان بودند و وی نخستین معلم با درجه فوق لیسانس بود .

  • این نظر منتشر نشده است.
    مهدی قاضی نسب · 3 سال پیش
    باسلام

    لطفأمأخذ مطالبکهکتاب فرهنگ و تاریخ مهریزهست رابه رسم امانت داریذکر فرمایید.


    با احترام
    مهدی قاضی نسب۰۹۱۳۳۵۲۴۷۷۰
  • این نظر منتشر نشده است.
    Ali · 5 سال پیش
    سلام از 313 شهید شهرستان هم یادی و نامی برده بشه و حتی هفته یک شهید معرفی بشه باتشکر
  • بازدید امروز: 60
  •    |   
  • بازدید دیروز: 211
  •    |   
  • بازدید هفته: 651
  •    |   
  • بازدید ماه: 3271
  •    |   
  • بازدید کل: 586035
Top